The Work Ceases

We’ve all worked very hard over the weekend (especially the upperclassmen) to finish our project. Our process drawings only ever needed minor edits, and we fixed those little issues very quickly and effeciently.

The design process was fascinating to be a part of, and it was impressive watching great minds working together and creating amazing solutions to the given problem.

As you can see in the picture below (and you may zoom in if you feel so led), the beige staircase depicts our new main entrance, which will be on the second floor. The raised and recessed stone pavings slowly become more random and scattered as they approach the concrete retaining wall. The terraces provide a view of the oasis that is the lower level. The green space gives the entire area the feel of being in nature, as does the glass that serves as the room’s walls.

Overall, the project was a success and quite fun.

 

Advertisements

The Work Continues…

Some of the final changes have already been implemented, and they further increase our plan’s appeal.

The area we’ve designed will be surrounded by glass, so that it is a room in the Art and Architecture building, yet feels as if it belongs in the nature that its users see when inside. The glass serves as a barrier that is not perceived as such – inhabitors of the room will often forget that it is a part of the building at all.

Plants also fill the room. This creates a greenhouse-type effect, but also removes one from the city life and encourages focus on whatever’s at hand, be it lectures or recreation.

Those who wish to enter the room must come from inside the atrium. This creats interaction with the Art and Architecture building as well as its surroundings, which increases the structure’s appeal.

The terraces and pavings we’ve created serve many purposes. The raised ones create platforms for speakers and professors, or they function as seating for students. They make for promisings sketches for first year students who are only just learning about sketching – this would allow students to enjoy the room and all it has to offer while they also learn about drawing technique and basic architecture, art, and interior design curriculum. And, the pavings and terraces are appealling and pleasing on the eyes.

The improvements are emphasizing our project’s greatest qualities while eradicating any issues or problems that we’ve encountered.

We’re Still Working…

We got together recently to go over the work we had produced so far. We had a complete CAD drawing of the entire plan, including some current elements from the Art and Architecture building. The drawings, though not perfect (is anything ever truly perfect, anyway?), were nearly finished. We moved some things around, changed a few concepts, and came up with a modified plan and the ability to render our nearly-final product.

We moved the primary entrance into the second floor, to create a more fluid environment for our oasis. It is not a place for merely rushing through in an attempt to make it to class on time – it is a place to learn, study, and enjoy oneself.

Also on the second floor, we created recessed terraces, to continue the oasis theme. They provide seating and structure.

A concrete barrier wall serves as a break between the terraced are and the expanse below, as well as visually and physically separates the main entry from the oasis.

A curved screen runs along the wall. This serves many purposes, from a projector screen for professors who choose to lecture outside, to a screen for late night movies and activities.

The lower area is comprised of grassy areas and stone pavings. The pavings are both raised and recessed into the ground, to provide seating on the elevated pavings or to provide seating on the grass and footrests on the recessed pavings. The paving pattern begins logically, but soon dissolves into an organized yet chaotic array of seats and recessed surfaces.

After eons of work…

As the time passes, we’ve all worked diligently, brainstormed, collaborated, and come up with a rough solution to the project at hand. A very interesting thing about this process is watching the changes take place as we learn what will and won’t work (or rather, what is appealling and aesthetically pleasing, and what is not). We’ve relocated certain parts of our plan, changed dimensions, and even gone so far as changing the general layout of the final space.

Here is what we have to work with:

Introduction

The Max_Min project is underway, and we’ve all been working diligently to ensure our group’s success.
We began with a meeting to plan both the big picture and all of the details. We wanted something that was vastly different from, yet both blended in with and emphasized, the current look and feel of the Art and Architecture building. As you can imagine, this was a rough task.
Brainstorming took time and effort, but it resulted in creative ideas, concepts, and solutions to those inevitable and unforseen problems.
The pictures depict the beginning of our brainstorming/planning session. Hard at work, we were planning the literal and figurative foundations of our project.